Propojená kuchyň s jídelnou a obývákem tvoří hlavní obytný prostor v dřevěné přístavbě, interiér je zastřešený střechou s přiznanými trámy krovu
DALŠÍCH 11 FOTOGRAFIÍ VE FOTOGALERII
Propojená kuchyň s jídelnou a obývákem tvoří hlavní obytný prostor v dřevěné přístavbě, interiér je zastřešený střechou s přiznanými trámy krovu
M ladá rodina do té doby bydlící a pracující v Praze zdědila po babičce z partnerovy strany zahradní dům a pěkný svažitý pozemek se vzrostlými stromy a výhledem poblíž Slapské přehrady. Rozhodli se i přes každodenní dojíždění trvale se přestěhovat a přestavět stávající zchátralý dům, který by bez stavebních úprav vyhověl maximálně jako chata k sezónnímu ubytování, na rodinný dům. Požadavek investorů byl od začátku těžký a plný protichůdných přesto však inspirujících požadavků. Na jednu stranu klienti chtěli rodinný dům, který bude odpovídat současným požadavkům mladé rodiny na uživatelský komfort, energetickou úspornost a moderní stavební konstrukce, ale současně chtěli zachovat genius loci objektu po babičce, ke kterému měla pánská polovina páru velmi pěkné vzpomínky z dětství. Po dlouhých diskuzích a zvažování různých variant nakonec padlo rozhodnutí zachovat a zrekonstruovat původní zděný objekt a přistavět k němu lehkou dřevěnou přístavbu obytného prostoru a zastřešenou terasu.

Architektonické řešení:


Dispoziční řešení se postupně měnilo a vyvíjelo v několika variantách. Nakonec z původní zděné části zbylo jen obvodové a nosné zdivo, základy a klenutý sklep. Místo původního dřevěného stropu se vestavěl nový z keramických tvarovek, v podkroví se provedla půdní vestavba, celý starý dům se kompletně zateplil a provedly se nové hydroizolace spodní stavby podříznutím nosných stěn. Vznikl tak prostor pro velkou vstupní halu, která tvoří díky proskleným dvoukřídlým dveřím pohledovou osu celého přízemí. Z haly jsou přístupné ložnice rodičů se šatnou, pracovna, velká rodinná koupelna a technická místnost na tepelné čerpadlo. Ve vstupní hale nechybí prostor pro vestavěnou šatní skříň a schodiště do podkroví, ve kterém jsou dva dětské pokoje a ještě jedna malá koupelna. Jeden z dvojice dětských pokojů je natolik velký, že půjde v budoucnu rozdělit na dva menší. Přístavba, vybudovaná na západní straně, převzala úlohu společenského centra – nachází se v ní velký do krovu otevřený obývací pokoj s jídelnou, kuchyní a krbovými kamny. Rodina si přála co nejvíce spojit svůj život se zahradou, proto je společný obytný prostor z jižní strany na celou výšku prosklený a za francouzskými okny pokračuje velkou krytou terasou na dřevěné palubě. K pocitu spojení přispívá i stejná výšková úroveň podlah. Vnitřní členění a umístění oken a dveří jsou rovněž koncipovány s ohledem na zajímavé výhledy a průhledy. Architektonický koncept vychází ze zásady, že protiklady se přitahují

Propojená kuchyň s jídelnou a obývákem tvoří hlavní obytný prostor v dřevěné přístavbě, interiér je zastřešený střechou s přiznanými trámy krovu
Propojená kuchyň s jídelnou a obývákem tvoří hlavní obytný prostor v dřevěné přístavbě, interiér je zastřešený střechou s přiznanými trámy krovu
Propojená kuchyň s jídelnou a obývákem tvoří hlavní obytný prostor v dřevěné přístavbě, interiér je zastřešený střechou s přiznanými trámy krovu
Propojená kuchyň s jídelnou a obývákem tvoří hlavní obytný prostor v dřevěné přístavbě, interiér je zastřešený střechou s přiznanými trámy krovu
Vana v koupelně má podezdívku obloženou dřevem, keramické obklady jsou s orientálním motivem
Vana v koupelně má podezdívku obloženou dřevem, keramické obklady jsou s orientálním motivem
Detail dřevěné skříňky pod umyvadlem, umyvadlová baterie je podmítková
Detail dřevěné skříňky pod umyvadlem, umyvadlová baterie je podmítková
Dekorace v obytném pokoji – ručně tkané polštářky, terakotová mísa z Jávy
Dekorace v obytném pokoji – ručně tkané polštářky, terakotová mísa z Jávy
Dekorace na terase – originální batikované Indonéské polštářky,  vyřezávaná teaková lavice
Dekorace na terase – originální batikované Indonéské polštářky, vyřezávaná teaková lavice

Napsala: Jitka Pálková (časopis Můj dům)

PRŮVODNÍ A SOUHRNNÉ TECHNICKÉ INFORMACE

Architekt:Tomáš Klanc
TDI a organizace výstavby:Tomáš Klanc
Spolupráce na PD:Kryštof Spilka
Autor fotografií:Filip Šlapal, Vavřinec Menšl, Jana Labuťová, Jiří Vaněk, archiv autora
.
Podlažní plocha:180 m2 obytné plochy - dispozice 6+1
30 m2 obytná zastřešená terasa
Stavební náklady:4,5 mil. Kč - ceny z roku 2007
Pridat.eu

FOTOGALERIE STAVBY

Dalších 11 fotografií ve fotogalerii >

naše domynaše interiéryo náskontaktCZ
© 2002 - 2014:
TOMÁŠ KLANC
   |    graphic design:
LLEV
|    web design:
S-FACTORY