Nezaměnitelná silueta sloupové a trámové konstrukce tesařsky na místě vytvořené dřevostavby
Nezaměnitelná silueta sloupové a trámové konstrukce tesařsky na místě vytvořené dřevostavby
N a začátku léta na stavbě rodinného domu „Na konci cesty“ ve Vrátkově pokračovaly dále tesařské konstrukce strupů, patra a krovu prováděné tesařem Martinem Slámou z Let u Dobřichovic. Vznikla tak nezaměnitelná silueta sloupové a trámové konstrukce tesařsky na místě vytvořené dřevostavby, ze které je již cítit finální tvar domu. Tuto několik dní trvající fázi stavby, kdy dům je tvořen jenom dřevěnými prvky a vzduchem, mám velmi rád. Rád se procházím po trámech stropu, zavěsím se na krokev a užívám si dřevostavbu jako dětskou prolézačku. Musíte ale dávat pozor, abyste nespadli, a nebylo to vaše poslední radování z dřevostavby. V této fázi je také ideální příležitost případně měnit a ovlivňovat finální siluetu domu. S radostí této možnosti využívám a někdy ještě zásadně v tomto okamžiku změním výsledný tvar stavby. Sochařský přístup při tvorbě dřevostavby je velmi lákavý a radostný a každému bych přál, aby si mohl vyzkoušet rychlost, s jakou se dá ovlivňovat architektura a tvar takové konstrukce.

Nosná konstrukce dřevostavby:


Konstrukce 2.NP je stejně jako konstrukce přízemí tvořena hlavním nosným rámem z podlahových a stropních trámů a ze stěnových sloupů. Dřevěná konstrukce patra je propojená s nosnou konstrukcí vyzděného vnitřního jádra a je jakoby na zděnou konstrukci jádra nabalená. Dřevěný trámový strop bude uložený na ŽB věnci.

Dřevěná konstrukce 2.NP (prvního patra):


Trámová konstrukce podlahy a stropu v celém domě je tvořená z hranolů 250 x 180 mm a je doplněna systémem podlahových nebo stropních trámků 220 x 120 mm. V místě křížení konstrukčních os jsou dřevěné sloupy 180 x 180 mm.

Dřevěná konstrukce krovu sedlové střechy:


Konstrukce krovu sedlové střechy je tvořena vaznicovou konstrukcí. Krov má vrcholovou vaznici z trámu 250 x 180 nad středem půdorysu, která je usazena na pokračování hlavních nosných sloupů nosného skeletu. Pozednice je tvořena stropními trámy 2.NP. Krokve 200 x 120 mm jsou osedlány a uloženy klasickým způsobem v patřičném sklonu a jsou provázány kleštinami, které současně tvoří strop prvního patra a podlahu nevyužívaného půdního prostoru.

Dřevěná konstrukce krovu pultové střechy:


V přízemní části domu je pultová konstrukce budoucí vegetační střechy, která bude provedena s obrácenou skladbou střešní izolace. Díky tomu budou moci být krokve v interiéru jídelny a kuchyně spolu se stropními trámy obytného prostoru uplatněny jako pohledové.

Použitý materiál a způsob kotvení dřevostavby:


Veškeré dřevěné nosné i výplňové prvky konstrukce celé stavby jsou provedené z masivního smrkového dřeva. Nosné trámy stropů a krovů budou po dokončení stavby ponechány pohledové. Vzhledem k požadované stabilitě jsou veškeré spoje hlavního nosného skeletu provedeny klasicky po staru tesařským způsobem na čepy a pláty. Rohové přeplátování v případě pohledové konstrukce je řešeno s překrytím spoje kolmého řezu trámových letokruhů. Při použití masivních dřevěných prvků u pohledových konstrukcí je nutné dbát na tuhé spoje a neponechat žádnou část konstrukce tzv. volně loženou. Při sesychání dřeva, které vždy přijde, je potřeba zabránit tvarových změnám materiálu. Toto se dá eliminovat právě precizními tesařskými spoji. Je to ale velmi náročné a ne vždy se to dokonale podaří. U této realizace se použito masivního dřeva především z finančních důvodů. Všem ostatním ale doporučuji na pohledové prvky dřevěné konstrukce používat spíše lepené trámy a masivní pouze na výplňové neviditelné prvky.

Konstrukce krovu sedlové a pultové střechy
Konstrukce krovu sedlové a pultové střechy
Nosná konstrukce dřevostavby 2.NP (první patro)
Nosná konstrukce dřevostavby 2.NP (první patro)
V místě křížení konstrukčních os jsou dřevěné sloupy 180 x 180 mm
V místě křížení konstrukčních os jsou dřevěné sloupy 180 x 180 mm
Tesařsky zpracovaná dřevostavba
Tesařsky zpracovaná dřevostavba
Pridat.eu

PROHLÉDNI SI STAVBU



naše domynaše interiéryo náskontaktCZ
© 2001 - 2019:
TOMÁŠ KLANC
   |    graphic design:
LLEV
   |    PR:
IDEALAB