Základové pasy jsou provedeny z prostého betonu C16/20 přímo do vykopané rýhy
Základové pasy jsou provedeny z prostého betonu C16/20 přímo do vykopané rýhy
S tavba rodinného domu „Na konci cesty“ ve Vrátkově i přes problémy s komplikovanou dopravou po nezpevněné přístupové cestě pokračuje za relativně příznivého počasí i v průběhu zimy betonáží základových pasů, patek a ŽB základové desky.

Základové pasy:


Spodních 0,6 m výšky základových pasů bude provedeno z prostého betonu C16/20 přímo do vykopané rýhy. Vzhledem k předpokládané soudržnosti zeminy se základové pasy budou v převážné míře vylévat betonem přímo do výkopu bez použití pažení. Vyšší část základu až pod základovou desku bude provedena z betonových bednicích dílců šířky 300 mm vyplněných prostým betonem C16/20. Základové pasy budou z vnější strany zateplené extrudovaným polystyrénem tl. 8cm až na úroveň základové spáry, nadzemní část základových pasů bude opatřena lepeným kamenným obkladem. V patě základových pasů je uložena drenáž pro odvod dešťové a povrchové vody od paty základů do vsakovací drenážní jímky.

Základová deska:


Střední část domu, kde jsou v přízemí ztužující a tepelně akumulační zděné konstrukce, je založena na základové desce tl. 150 mm. Základová deska je uložená na hutněném štěrkovém loži a je vyztužená KARI sítí 6x100x100. V základové desce jsou provedeny prostupy v místech kanalizačních stoupaček, v místech přívodu vody, přívodu elektra a přívodu media tepelného čerpadla ze zemního kolektoru. Svislé kanalizační rozvody jsou pod deskou svedeny do ležaté kanalizace, která je zaústěna do místa připojení budoucí čističky odpadních vod na severní straně domu. Pod základovou deskou je také přivedeno VZT potrubí pro budoucí přívod vzduchu ke krbu. Základová deska je vzhledem k budoucímu vnitřnímu prostorovému uspořádání, které počítá s dvojicí schodů mezi jídelnou a obývákem, řešena ve dvou výškových úrovních.

ŽB základová deska tl. 150 mm je vyztužená KARI sítí 6x100x100
ŽB základová deska tl. 150 mm je vyztužená KARI sítí 6x100x100
ŽB základová deska tl. 150 mm je vyztužená KARI sítí 6x100x100
ŽB základová deska tl. 150 mm je vyztužená KARI sítí 6x100x100

Hydroizolace:


Vodorovné asfaltové hydroizolační pásy jsou na desce provedené pouze pod zdivem a v místě usazení hlavních svislích nosných konstrukcí. Celoplošná hydroizolace bude dokončena až těsně před realizací hrubých podlah v době, kdy bude již hrubá stavba domu hotová. Předejde se tak poškození hydroizolace v průběhu manipulace se stavebním materiálem na základové desce.

Založení dřevostavby na patkách:


Zbylá část domu pod ložnicemi rodičů je založena pouze na patkách, které jsou realizované stejně jako základové pasy do výkopu šířky cca 0,6 metru a nezámrzné hloubky 1,2 metru pod upravený terén. Spodních 0,6 m výšky patek bude provedeno z prostého betonu C16/20 přímo do vykopané díry. Vzhledem k předpokládané soudržnosti zeminy se základové patky budou v převážné míře vylévat betonem přímo do výkopu bez použití pažení. Zbytek podzemní části základové patky bude provedený z bednících tvárnic 400 x 400 mm vyplněných prostým betonem C16/20. Nadzemní část základových patek až pod podlahový rám dřevostavby bude z ocelových stojek 2 x U 120, které budou ponechány viditelné a jsou chráněny proti povětrnosti zinkováním.

Tento způsob zakládání dřevostavby na patkách je vhodný pro jednopodlažní lehké objekty, což část domu s ložnicemi rodičů je. Toto řešení založení dřevostavby přináší úsporu materiálu při betonáži základových pasů a při provádění složitých a na poškození choulostivých hydroizolací.
Pridat.eu

PROHLÉDNI SI STAVBU



naše domynaše interiéryo náskontaktCZ
© 2001 - 2019:
TOMÁŠ KLANC
   |    graphic design:
LLEV
   |    PR:
IDEALAB