Pohled ze zahrady na obytnou terasu, vlevo dole posuvné dveře do jídelny, vpravo francouzské dveře do ložnice rodičů, v patře okna dět. pokojů
DALŠÍCH 25 FOTOGRAFIÍ VE FOTOGALERII
Pohled ze zahrady na obytnou terasu, vlevo dole posuvné dveře do jídelny, vpravo francouzské dveře do ložnice rodičů, v patře okna dět. pokojů
Živý výtvarně sochařský rukopis fasády a hmotového řešení siluety domu není prvoplánový, ale vychází z charakteru pozemku a půdorysné kompozice stavby. Navrhované konstrukce – především zdi, atiky, římsy, terasy, okna či dveře - jsou brány nejen jako dělící a stavební prvky, ale také jako prostorovo a výrazovo tvorné prostředky s důrazem na celkovou siluetu objektu.

Stavební záměr:


Pozemek jako „na konci světa“, vymezený cestou, sousedním domem a roklí, každého osloví na první pohled. Mladí manželé si hned dovedli představit, že na tomto kouzelném místě lemovaném starými stromy a keři budou vyrůstat jejich dvě malé děti. Z časových a finančních důvodů (a také na základě svého vztahu k životnímu prostředí) se rozhodli pro dřevostavbu.

Architektonické řešení:


Obdélníková dispozice začíná na západní straně garáží u příjezdové cesty, pokračuje vstupní partií s hlavním vchodem do domu z boku a přechází ve společnou obytnou část, na niž navazuje oddělená klidová zóna s ložnicí rodičů a šatnou. Společný obytný prostor tvarovaný do L na západní straně přechází ven do zahrady velkou, zčásti krytou terasou, na níž se dá přímo vyjít také z ložnice. Z obývacího pokoje vede otevřené schodiště do haly v patře, která slouží jako herna, děti tak mají přímý kontakt s rodiči. Kromě koupelny se tu nacházejí další 3 pokoje.

Pohled ze zahrady na obytnou terasu, vlevo zastřešený vstup do domu, vpravo obytná terasa plynule přecházející do rozlehlé zahrady
Pohled ze zahrady na obytnou terasu, vlevo zastřešený vstup do domu, vpravo obytná terasa plynule přecházející do rozlehlé zahrady
Pohled ze zahrady na obytnou terasu, vlevo dole posuvné dveře do jídelny, vpravo francouzské dveře do ložnice rodičů, v patře okna dět. pokojů
Pohled ze zahrady na obytnou terasu, vlevo dole posuvné dveře do jídelny, vpravo francouzské dveře do ložnice rodičů, v patře okna dět. pokojů
Hmota podkroví spočívá nad přízemím jako kapitánský můstek na parníku, terasa je navržena jako lodní paluba. Zdi, atiky, římsy, okna a dveře nejsou jen stavebními prvky, ale stávají se i výtvarnými prostředky ztvárněnými v intencích celkového výrazu. Část podkroví a šikmé schodišťové rameno jsou vykonzolovány z fasády a zastřešují vstup do domu.

Interiér:


Interiér domu vznikl v návaznosti na celek rovněž podle návrhu architekta. Je založen na výhledu do zahrady, využití dřevěných konstrukcí, které jsou ponechány v pohledu a slouží jako estetický prvek, převažují tu přírodní materiály. Jádrem obývacího pokoje se stal krb a schodišťové těleso spojené s knihovnou. Na míru koncipované zařízení (kuchyňská linka, dveře a další vestavěné prvky) architekt doplnil na přání klienta nábytkovými kusy a doplňky vyrobenými v Indonésii, které rovněž sám navrhl a osobně z Indonésie přivezl. Dodávají přírodním stylu osvěžující výraz a osobitou duchovní dimenzi.

Interiér obytného prostoru, obytný prostor s krbem a sezením je o dva schody výše než jídelna, z jídelny je přímý východ na obytnou terasu
Interiér obytného prostoru, obytný prostor s krbem a sezením je o dva schody výše než jídelna, z jídelny je přímý východ na obytnou terasu
Interiér ložnice rodičů, z manželské postele je výhled přímo do zahrady, obytná terasa je ve stejné výšce jako podlaha v domě
Interiér ložnice rodičů, z manželské postele je výhled přímo do zahrady, obytná terasa je ve stejné výšce jako podlaha v domě

Konstrukční řešení:


Konstrukční systém domu sestává z přízemního zděného jádra (garáž, zázemí, společná obytná část) a dřevěné části (schodiště, ložnice, terasa, patro), obě konstrukční soustavy zvenku odlišuje obklad z ručně vyráběné kamenné mozaiky a dřevěný plášť z palubek. Zděná část přejímá funkci ztužení objektu, akustické izolace a akumulace tepla, dřevěná část tvoří nadstavbu a jakýsi obal, který je sochařsky tvarován.

Napsala Jitka Pálková (časopis Můj dům)

PRŮVODNÍ A SOUHRNNÉ TECHNICKÉ INFORMACE

Architekt:Tomáš Klanc
Technický dozor:Tomáš Klanc
Termíny realizace:Projekt: 2006
Stavba: 2008
Kolaudace: 2008
Autor fotografií:Vavřinec Menšl, Jana Labuťová, Jiří Vaněk, archiv autora
  
Dispozice:7+1 / kryté stání, obytná terasa, technické zázemí
Zastavěná plocha:180 m2
Podlažní plocha:220 m2 obytný prostor, 50 m2 terasa
  
Stavební náklady:6 mil. Kč - ceny a DPH z roku 2008
Způsob realizace:Svépomocná organizace více dodavatelů
  
Konstrukce:- Zděné jádro klem obytného pokoje v 1.NP
- Tesařsky na místě stavby zpracovaná dřevostavba
je nasazená na zděné jádro a tvoří zbytek 1.NP a celé 2.NP
- Dřevěné kosnstrukce stropu jsou do interiéru přiznané
masivní trámy včetně palubkového záklopu
Tepelná izolace:Nízkoenergetický dům, tepelná izolace sendvičová skladba
podlah, stěn, stropu a střechy
Topení:Tepelné čerpadlo – zemní kolektor
Podlahové vytápění v přízemí, v patře radiátory
Doplňkově krbová vložka v obytném pokoji s rozvodem teplého
vzduchu do ložnic v patře
Pridat.eu

FOTOGALERIE STAVBY

Dalších 25 fotografií ve fotogalerii >

architekturainteriérykronika našich stavebblogmediao náskontaktCZ
© 2002 - 2014:
TOMÁŠ KLANC
   |    graphic design:
LLEV
|    web design:
S-FACTORY