více informací o stavbě   
FINÁLNÍ STAV
KRONIKA STAVBY
Vizualizace - pohled na dům ze zahrady
DALŠÍCH 7 FOTOGRAFIÍ VE FOTOGALERII
Vizualizace - pohled na dům ze zahrady
P rezentace tohoto projektu je pouze informativní, investoři si nepřejí z důvodu ochrany soukromí prezentovat podrobnější informace o domě, proto používám pro zdokumentování realizovaného stavu pouze vizualizace. Doufám, že se mi podaří investory časem přesvědčit, a že nám v budoucnu umožní udělat i profesionální fotografie jejich velmi podařené a inspirativní realizace, jejíž architektonický návrh vznikl v roce 2011 po dlouhých a vášnivých diskuzích. Dům byl v prvních verzích řešený jako patrový, později se návrh změnil na převážně přízemní dispozici do L-ka s garáží ve sklepě. Podle zvoleného architektonického návrhu jsme ještě ve stejném roce zpracovali jednostupňový projekt pro stavební povolení, který posloužil i jako podklad pro realizaci stavby. Během dvou následujících let 2012 – 2013 jsme formou autorského a technického dozoru pomáhali investorům dům realizovat. Stavba vznikala svépomocnou organizací více dílčích specializovaných dodavatelů. Dům je zkolaudovaný v roce 2014 a investoři v něm již spokojeně bydlí. Stále však probíhají práce na úplném dokončení interiéru a zahrady s okrasným jezírkem.

Hmotové řešení


I přesto, že se dům nachází na relativně příkrém svahu s krásným výhledem do vzdálenosti několika kilometrů na údolí Berounky, je koncipovaný jako přízemní bungalov do L-ka. Všechny vnitřní obytné prostory jsou vizuálně i fakticky propojené s navýšenou rovinou obytné zahrady s okrasným jezírkem a biotopem. Tato rovná plocha zahrady vznikla navýšením terénu nad původní nivelitu před domem díky opěrné zdi z pohledového betonu. Ta navazuje na suterén s garážemi o patro níže a jakoby podtrhává a zvýrazňuje překonzolování hlavní hmoty domu nad vjezdem do garáže. Rozdíl mezi výškou navýšené roviny obytné terasy a vstupem na pozemek z úrovně ulice je cca 3 metry. Díky těmto terénním úpravám pozemku došlo k velkému zhodnocení jinak špatně využitelné svažité parcely. Při pobytu v domě vás svah uživatelsky neomezuje, naopak díky umístění domu na kopci máte ze všech oken nezaměnitelný výhled. Opěrná zeď, která drží navýšený terén kromě jiného má i ten efekt, že odstiňuje transparentní fasádu vnitřního L-ka domu před přímým pohledem z ulice.

Architektonicko konstrukční řešení domu


Zajímavým aspektem projektu bylo formální vyhovění zastaralému přesto platnému požadavku územního plánu obce na sedlovou střechu. Vypořádali jsme se s ním tak, že na domě je sice sedlová střecha, aby úřední šiml dostal svoje, střecha je však schovaná za vysokou atikou, takže na první pohled není vidět a dům vypadá jako s plochou střechou. Střecha je navíc provedena jako vegetační. Celý dům je obložený vlnitým plechem, vnitřní prostor domu je díky bezrámovému prosklení celostěnových posuvných výloh z trojskla opticky i fakticky propojený se zahradou. Dům je nízkoenergetický, téměř pasivní, vytápění je zajištěno podlahovými rozvody tepla a rekuperací.

 Vizualizace interiéru - koncepční řešení propojení interiéru obytného prostoru skrz posuvné výlohy bezrámoveho zasklení s exteriérem navýšené úrovně zahrady
Vizualizace interiéru - koncepční řešení propojení interiéru obytného prostoru skrz posuvné výlohy bezrámoveho zasklení s exteriérem navýšené úrovně zahrady

Návrh interiéru


Návrh interiéru vychází z připraveného koncepčního řešení, které jsme navrhovali již v rámci konstrukčního řešení domu tak, že je do interiéru přiznaná hlavní skeletová ocelová kosntrukce nosných rámů domu. Obytné místnosti v přízemí jsou mezi sebou propojené netradičně japonským způsobem bez chodeb, záměrem bylo tím podpořit společnou komunikaci všech stávajících i budoucích členů rodiny. Celý rovný strop v pokojích stejně jako zvýšený strop sedlové střechy v hlavním obytném prostoru je obložený masivními dřevěnými parketami z postaršeného dubu. Podlaha v celém domě je řešena z leštěného betonu. Velmi povedené finální barevné a designové řešení interiéru včetně výběru nábytku provedlo na přání investora interiérové studio SMLXL architektek Hany Štepkové a Kláry Valové. Níže vložené vizualizace jsou převzaté z jejich webu a výstižně prezentují skutečné finální řešení interiéru, které v současnosti postupně vzniká.

Vizualizace interiéru - převzato od interiérového studia SMLXL
Vizualizace interiéru - převzato od interiérového studia SMLXL
Vizualizace interiéru - převzato od interiérového studia SMLXL
Vizualizace interiéru - převzato od interiérového studia SMLXL
Vizualizace interiéru - převzato od interiérového studia SMLXL
Vizualizace interiéru - převzato od interiérového studia SMLXL
Vizualizace interiéru - převzato od interiérového studia SMLXL
Vizualizace interiéru - převzato od interiérového studia SMLXL

PRŮVODNÍ A SOUHRNNÉ TECHNICKÉ INFORMACE

Architekt:Tomáš Klanc
Atorský a technický dozor:Tomáš Klanc
Spolupráce na PD:Kryštof Spilka
Návrh interiéru:SMLXL - Hana Štepková a Klára Valová
Realizace:Projekt: 2011
Stavba: 2012 - 2013 svépomocná arganizace více dodavatelů
Kolaudace: 2014
Realizace interiéru: 2014 - 2015
.
Zastavěná plocha:280 m2
Podlažní plocha:320 m2 obytné plochy, dispozice 6 + 1 / garáž ve sklepě
Způsob realizace:svépomocná organizace více dodavatelů
Dodavatel truhlářských prací v interiéru:TITA, s.r.o.
Pridat.eu

FOTOGALERIE STAVBY

Dalších 7 fotografií ve fotogalerii >

architekturainteriérykronika našich stavebblogmediao náskontaktCZ
© 2002 - 2014:
TOMÁŠ KLANC
   |    graphic design:
LLEV
|    web design:
S-FACTORY