K lasická funkcionalistická vila, která vznikla ve 20. letech jako druhá výstavbová etapa domu, jehož základy jsou minimálně 200 let staré a jehož původní hospodářskou náplň bylo možné přečíst z dochovaných, ale staticky poškozených kleneb v přízemí vily. Před časem dokončená rekonstrukce je tak již v pořadí třetí výstavbovou etapou domu. Záměrem bylo zachovat v domě genius loci vily, přitom ale provést nutné technické úpravy konstrukce a vybavení domu tak, aby odpovídaly požadavkům na moderní bydlení mladé rodiny v 21. století. Vila má zastavěnou plochu 130 m2. Plocha pozemku je 2.662 m2, vila stojí v rozlehlé okrasné anglické zahradě se skleníkem a malým rybníkem. Jde o třípodlažní podsklepenou stavbu s malou garáží a se 3 terasami. Vila je zděná. Nosné konstrukce vily byly vyjma klenutého stropu nad částí 1. NP v dobrém statickém stavu.

Vnější silueta domu včetně hlavních funkcionalistických principů fasády zůstaly při rekonstrukci zachovány. Okna byla vyměněna za nová EURO okna. Rámy a dělení oken jsou v původním členění a barevné úpravě. Pevné části oken jsou vínové, otvíravá křídla jsou bílá. Díky zateplení, které vždy zmenší velikosti stavebních otvorů, se otvory na okna při bouracích pracích o 10 cm zvětšila. Nová okna se pak usadila zvenčí do líce původního zdiva tak, aby po provedení zateplení zůstaly pro funkcionalistickou stavbu určující proporce fasády stejné jako před zateplením.

Spodní stavba vily včetně podlah v přízemí byly kompletně zaizolovány proti spodní vodě, v suterénní části, kde nebyla přístupná základová spára, byl provedený zemní vzdušník. Návrh dispozičních změn vychází z původního dispozičního řešení. V 2. a 3. NP je dispozice kromě drobné úpravy koupelen v podstatě původní. V prvním patře jsou dva dětské pokoje, velká rodinná koupelna a úklidová komora pod schody. Jeden z dvojice dětských pokojů má velkou terasu na střeše garáže. Ve druhém patře (ve věži) je ložnice rodičů s vlastní koupelnou, šatnou a se vstupy na dvě terasy na střechách dětských pokojíčků. K většímu zásahu do stávajících konstrukcí došlo pouze v přízemí. Zde byla vybourána výše popisovaná původní hospodářská část domu včetně staticky poškozených kleneb. Došlo tak v propojení všech místností v přízemí do jedné velké otevřené obytné místnosti, která je pouze opticky krbem rozdělena na obytný pokoj a jídelnu s kuchyní. V přízemí je ještě vstup do haly, technická místnost, garáž a vstup do sklepa.

Extra box: Funkcionalismus


Forma vychází z funkce – to je základní motto architektonického slohu, který vznikl v Americe počátkem 20. století, největšího rozmachu dosáhl ve 20. a 30. letech a ovlivnil podstatnou část moderní architektury včetně té dnešní. Vyznačuje se strohostí, účelností, použitím jednoduchých tvarů, plochých střech, betonu, oceli a skla. Prvním protagonistou funkcionalistického kréda byl americký architekt Louis Sullivan. V Americe byl jeho následovníkem Frank Lloyd Wright. V Evropě jsou za přední osobnosti funkcionalismu považování francouzský architekt a teoretik architektury švýcarského původu Le Corbusier a německý architekt Mies van der Rohe. V českých zemích pak například Adolf Loos.

Text: Petr Zavadil Foto: Vavřinec Menšl


naše domynaše interiéryo náskontaktCZ
© 2002 - 2014:
TOMÁŠ KLANC
   |    graphic design:
LLEV
|    web design:
S-FACTORY