více informací o stavbě   
FINÁLNÍ STAV
MÉDIA

R
odina s dospívajícími syny se po dvouleté přestavbě půdy dočkala atraktivního bytu. Bonusem k dobré adrese a nevšednímu výhledu na město byla spolupráce s architektem. Výsledkem je zajímavé konstrukční i barevné řešení.

Půda prohřátá barvami


Manželé Daniela a Michal nedají na klidnou část Prahy 4 dopustit. Oba tu navíc nedaleko sebe vyrůstali. Danielin dědeček získal zaměstnanecký byt v prvním patře činžovního domu postaveného ve 30. letech minulého století a rodina v něm od té doby nepřetržitě bydlí. Po revoluci obyvatelé domu projevili zájem o privatizaci. Michal pracoval ve výboru, aktivně se zapojil do vyřizování a shánění potřebných formalit. Deset let chodil také na půdu a kochal se pohledem na město. Po splacení úvěru mohli bývalí nájemníci byty odkoupit do osobního vlastnictví. „Se sousedem jsme se rozhodli, že si koupíme půdu. Projekt, který jsme měli, se mi nelíbil. Po rekonstrukci by se tu dalo bydlet, ale postrádal jsem nápaditá řešení a dokonalé využití celého prostoru. Intenzivně jsem hledal na internetu, dělal výběrová řízení. Obeslal jsem dvacet ateliérů, deset z nich se mi ozvalo, tři jsem osobně navštívil. Nakonec jsme měli velké štěstí. Architektonický návrh a osobní přístup k řešení rekonstrukce v Atelieru Klanc nás ihned nadchl,“ vzpomíná Michal.

Bez odborníka ne!


Představa půdní vestavby s terasou se manželům, kteří plánovali bydlení pro sebe a mladšího syna, líbila natolik, že si objednali projekt pro stavební povolení. Dali přednost modernímu mezonetového bytu před „romantickou“ verzí s dřevěnými trámy, které by uvnitř zhoršily komunikaci a ubraly místo. Architekt Tomáš Klanc se rozhodl pro částečné odstranění původního krovu. Prostor nechal staticky zajistit subtilnější skrytou ocelovou konstrukcí, čímž otevřel obytný prostor spodní části bytu a vytvořil vložený strop pro mezonet. Problémovým místem byl světlík, který stál uprostřed dispozice. Podařilo se pomocí šikmého náběhu odklonit jeho trasu a v patře u ložnice vytvořit zimní mini zahradu, navíc dispozici prosvětlit přirozeným světlem. „Není dobré spoléhat se jenom na návrhy kuchyňských a designových studií, které řeší jen dílčí problém a nevidí celek. Jako obyčejný spotřebitel a laik nevím, na čem mám trvat,“ vysvětluje spokojený majitel, který je přesvědčen o nutnosti spolupráce s architektem, který se postará o celkovou koncepci řešení konstrukce vestavby i následného interiéru.

Moderní romantika


K romantické atmosféře nepřispívají trámy s patinou, ale nádherný, částečně panoramatický výhled na Prahu, jehož si rodina užívá přes léto i na terase. „Je úžasné mít město doslova na dlani a pozorovat celoročně přechody front nebo západy slunce,“ chválí ojedinělou scenérii Michal. V bytě orintovaném k severozápadu hraje důležitou roli světlo. Slunce během dne výrazně mění náladu celého interiéru. Kromě světla přispívají k útulné atmosféře bytu vybrané materiály a jejich barvy, částečně i exotické doplňky, například teakový jídelní stůl a stolní lampy, které pro klienta přivezl architekt z Indonésie. Majitelé nechali podle návrhu architekta na zakázku u jednoho truhláře vyrobit vestavěný nábytek, kuchyň, schody a dveře, které jsou až do stropu a opticky tím zvětšují prostor. Převládajícím materiálem je dýha z neutrálního běleného dubu, kterou doplňují černě lakované korpusy kuchyňského nábytku a knihoven. Nepřehlédnutelné je oranžové přírodní marmoleum na podlaze obytného prostoru a schodišti. Odvážnou kombinaci doplnily zeleně natřené zdi pod skleněným obkladem za pracovní plochou v kuchyni. Japonské látkové posuvné stěny na balkonových dveřích na terasu nejenom dostatečně stíní, ale sytým odstínem doladily barevnost obytné místnosti.

Není zima ani horko


Problémem starých půd, které nebyly určeny k běžnému bydlení, je výrazné přehřívání prostoru v létě a jeho nedostatečná izolace během zimních měsíců. Aby si majitelé mohli dopřát atraktivní bydlení nad střechami s veškerým pohodlím, bylo nutné navrhnout optimální vytápění a chlazení patrového bytu. Manželé i v tomto případě zvolili nejmodernější a do budoucna úsporné řešení. Tepelné čerpadlo a rekuperační jednotku s řízeným větráním umístil do technické místnosti vedle vstupu. Systém spolehlivě topí, chladí, větrá a filtruje vzduch. Kromě toho je na střeše solární kolektor, který v létě bez problémů pokryje přípravu TUV. Po necelém roce provozu se zdá, že stejně jako výběr architekta byla také tato volba úspěšná.

  • Majitelé nešetřili na spolupráci s architektem, který řešil atypické detaily a měl zajímavé nápady, což vneslo do interiéru nezaměnitelného ducha, jehož přidaná hodnosta výrazně zvýšila hodnotu celé nemovitosti.
  • Celý interiér - vestavné skříně, knihovny, schody, kuchyň, dveře a skříňky do koupelny vyrobil na doporučení architekta jeden truhlář, čímž došlo k celkovému sjednocení použitých materiálů, zjednodušení a zlevnění realizace interiéru, dýha použitá v celém interiéru je z jednoho stromu.
  • Rekonstrukci zlevnil i způsob realizace, kdy si klient po špatné zkušenosti s jednou generální stavební firmou nakonec hledal jednotlivé dodavatele dílčích profesí a sám je spolu s architektem koordinoval.
  • Vyšší pořizovací náklady za tepelné čerpadlo a rekuperační jednotku vyváží úspory za ceny energie v budoucnu, úspory už dnes přináší energie ze solárního panelu.


  • Slovo autora


    Investoři se někdy mylně domnívají, že zachováním původní konstrukce krovu ušetří náklady na rekonstrukci. Ve skutečnosti je to přesně obráceně, chytrý zásah do konstrukce krovu uvolní dispozici půdy a přinese více užitné plochy. Dalším pravidlem je, že při každé realizaci, ať už je to novostavba, nebo rekonstrukce, je také dobré, když se majitel určitou měrou sám zapojí do procesu vytváření svého budoucího domova. Aby měl jakýkoliv návrh smysl, musí architekt vnímat rovněž představy klienta. Proto jsme společně s majiteli postupně konzultovali jednotlivá řešení a vybírali materiály, průběžně jsem připravoval dílčí vizualizace šité na míru rozestavěnému prostoru.

    Pro časopis BYDLENÍ se ptala a zaznamenala: Eva Vacková


    naše domynaše interiéryo náskontaktCZ
    © 2002 - 2014:
    TOMÁŠ KLANC
       |    graphic design:
    LLEV
    |    web design:
    S-FACTORY